Oldambt en glasvezel – communicatie errors
Dit stuk is een vervolg op het artikel “Glasvezel in het Oldambt”.
Het blijft namelijk verbazingwekkend hoe de gemeente Oldambt zit te klungelen met de mogelijke aanleg van snel internet voor de buitengebieden en afgelegen woningen. Via de stichting “Oldambt Verbindt” probeert zij een glasvezelnetwerk voor iedereen aan te leggen. Wat ik in het eerdere artikel al schreef, namelijk dat het niet realistisch is om de hele gemeente van glas te voorzien, is nu ook doorgedrongen tot de plannenmakers zelf.
Je kunt wel in dun bevolkt gebied glasvezel willen aanleggen, maar dat kost miljoenen aan belastinggeld. Zelfs in grote steden is glasvezel nog maar weinig te vinden. Is ook niet nodig, want de snelheden op dit moment via de telefoonkabel (ADSL 100Mbit) en kabelbedrijven als Ziggo (200Mbit) stijgen nog bijna ieder jaar en komen al aardig in de buurt van glasvezel. Zo wordt voorkomen dat alle huizen opnieuw bekabeld (verglast) moeten worden. Dat is een dure grap.
Ook op draadloos gebied gaan de technische ontwikkelingen razendsnel.
- 4G theoretisch 150Mb max (gemid 35Mb KPN)
- 4G+ theoretisch 225Mb KPN (gemid ?)
- 5G theoretische 10G (vanaf 2020)
Dat zijn snelheden die al aardig in de buurt van glasvezel komen.
Malle opmerking voorzitter “Oldambt Verbindt”
In november 2015 maakte KPN bekend speciale 4G internetmodems te gaan verkopen. Hiermee kunnen huishoudens gebruikmaken van snel, draadloos internet. In een telefonisch interview op Radio Noord (link hier) zei voorzitter Elles Bulder van de stichting “Oldambt Verbindt” hierover het volgende:
In eerste instantie lijkt het dat je er veel mee opschiet, maar uiteindelijk betekent het, dat je over een paar jaar niet nog eens zo’n ontwikkeling krijgt.
Dat is een wel zeer malle opmerking om het eens voorzichtig te formuleren. Een paar jaar geleden was 3G de norm, nu 4G en inmiddels is ook al her en der 4G+ beschikbaar (theoretisch 225Mb). Daarnaast klopt 5G (snelheid minimaal 1G) al op de deur. In Korea is men zelfs begonnen met het opbouwen van 5G netwerk. Moet in 2020 draaien.
Technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Hiermee is ook gelijk een andere opvatting van “Oldambt Verbindt” weerlegt, namelijk dat “glasvezel voor tientallen jaren toekomstbestendig is”.
Het argument om glasvezel te willen, omdat je anders niet mee kunt doen in zaken als internetbankieren of websurfen is echt onzin. Voor een gemiddeld huishouden kan een 8Mbit verbinding prima voldoen. Ik ben van 5Mbit naar 8Mbit gegaan en heb het niet eens gemerkt.
Glasvezel Oldambt komt niet van de grond
De in mijn ogen belangrijkste reden dat het niet van de grond komt, is de foute aanpak.
Er wordt op ambtelijk niveau zeker vanaf 2012 over de aanleg van glasvezel gesproken. Er is een stichting opgericht (Oldambt Verbindt) en een haalbaarheidsonderzoek gedaan, maar na 4 jaar is er nog steeds niks concreets. Dat is werkelijk bedroevend. Men stapelt werkelijk fout op fout.
De eerste “Oldambt Verbindt” website stond vol met nietszeggende blabla waar een geïnteresseerde helemaal niks mee kon. Het belangrijkste deel, de kostenpagina, werkte niet. Vragen stellen via een contactformulier of emailadres was ook niet mogelijk. Inmiddels is die website uit de lucht gehaald en vervangen door een beleidsnotitie (visiedocument) die voor de gemiddelde burger niet te begrijpen is. (Klik hier voor het document)
Het basisplan oftewel hoe je voor een simpel probleem een complexe oplossing bedenkt.
Daarnaast worden er allerlei zaken bijgehaald, zoals het meedoen in een nog op te richten coöperatie die het glasvezelnetwerk zou moeten beheren.
Het beheer daarvan zou deels volgens de “Open Net” formule gedaan moeten worden. (Heb het geprobeerd te begrijpen, maar is mij niet gelukt. Zelf proberen? Klik hier.) Volgens mij zit een gebruiker daar niet op te wachten. Die wil alleen een snelle internetverbinding. Of dat nou via glasvezel, ADSL of draadloos is, maakt niet uit.
Niemand is geïnteresseerd in het zelf meedoen aan een dergelijke coöperatie en geneuzel over Open Net boeit ook niet echt. Waarom ook? Je gaat ook niet je eigen waterleidingbedrijf oprichten als er te weinig water uit de kraan komt. Dan zorg je voor een oplossing (zie volgende paragraaf).
Oorzaak trage verbinding
Het snelheidsprobleem wordt veroorzaakt door de grote afstand tussen telefooncentrale en woning van de abonnee.
Een raadslid dat aan de Nieuwe Meerlandseweg in Finsterwolde woont, noemde zichzelf in het Dagblad van het Noorden (12-01-2016) ervaringsdeskundige op het gebied van traag internet. Zijn situatie is een prima voorbeeld om hier te laten zien waar het mis gaat. Het raadslid zit op een afstand van 4,1km van de centrale. Ik woon aan de Bovenburen in Winschoten op 2,6km van zo’n centrale. De beschikbare snelheden volgens provider XS4ALL zijn als volgt:
Afstand centrale <> Bovenburen 78 – 2,6km
- ADSL2+ 10 Mbit
- VDSL2* 42 Mbit
- Bonding* 85 Mbit
Afstand centrale <> Nieuwe Meerlandseweg – 4,1km
- ADSL2+ 3 Mbit
- VDSL2* niet beschikbaar
- Bonding* niet beschikbaar
Vergeet even de technische kreten hierboven, het gaat om de maximaal beschikbare snelheid. Die gaat bij toenemende lengte zeer hard naar beneden.
Hier nog een tabel die de relatie laat zien tussen de ADSL-snelheid en lengte van de telefoonkabel (bron: wikipedia)
Afstand tot telefooncentrale | Downloadsnelheid |
---|---|
<0,7 km | 24 Mbit/s |
<1,2 km | 22 Mbit/s |
<1,6 km | 20 Mbit/s |
<1,9 km | 18 Mbit/s |
<2,1 km | 16 Mbit/s |
<2,3 km | 14 Mbit/s |
<2,5 km | 12 Mbit/s |
<2,7 km | 10 Mbit/s |
<3,1 km | 8 Mbit/s |
<3,4 km | 6 Mbit/s |
<3,9 km | 4 Mbit/s |
<4,7 km | 2 Mbit/s |
<5,3 km | 1 Mbit/s |
Snelheid ADSL versus lengte telefoonkabel
Klik hier om zelf de afstand te bepalen tussen uw huisadres en de telefooncentrale.
Oplossing
De oplossing is vrij simpel en goedkoop t.o.v. deur-tot-deur glasvezel. Hak de telefoonkabel in korte stukken en plaats er een Straatkast (KPN-jargon voor mini wijkcentrale) tussen. Deze Straatkasten worden onderling met glasvezel verbonden en uiteindelijk op de hoofdcentrale aangesloten. (meer info hier)
Ga met KPN om tafel en spreek een eenmalig aansluitbedrag af, zo blijven de aanlegkosten laag. Ook hoeft er geen aparte coöperatie te worden opgericht. Onderhoud wordt gewoon door KPN gedaan. Daarnaast kan de abonnee kiezen uit talloze ADSL-aanbieders. Dus concurrentie te over.
De mogelijke klacht van oneerlijke bedrijfssteun is met een creatieve constructie wel te omzeilen. Laat bijvoorbeeld KPN maar een aanvullende factuur naar de klant sturen. Die stuurt ‘m door naar de gemeente of provincie die uiteindelijk de rekening betaald.
Dit had jaren geleden al kunnen worden uitgevoerd. De verantwoordelijke wethouders, eerst Klaas van Leeuwen (Pvda) en nu mevrouw Laura Broekhuizen (PvdA), laten zich al jaren adviseren door dezelfde beleidsambtenaar. Ik kan niet anders concluderen dan deze man in zijn rol als adviseur behoorlijk faalt. Ik twijfel niet eens aan de goede intenties, maar het plan van toen lijkt nu een doel op zich te zijn geworden.
Ik heb de ambtenaar een aantal vragen gesteld, maar de antwoorden kloppen niet of zijn onvolledig. Het vervelende is, dat het op BOB een ongeschreven wet is om niet de namen van individuele ambtenaren te noemen. Uiteindelijk is het de wethouder die verantwoordelijk is. Wel is het zeer spijtig, dat de gemeenteraad zich zo passief gedraagt. Die had al lang zelf een onderzoek moeten instellen waarom er zo weinig gebeurt i.p.v. afwachten tot de wethouder weer iets te melden heeft.
Een oplossing die misschien wel binnen een half jaar kan worden gerealiseerd staat hierboven. Glasvezel naar afgelegen huisjes aanleggen, is belastinggeldverspilling. De wereldbank er bij halen, is zelfs werkelijk bespottelijk.
“Ik ben van 5Mbit naar 8Mbit gegaan en heb het niet eens gemerkt.”
Dat vind ik bepaald geen sterke argumentatie. Herman Finkers had een sketch waarin de mensen die dicht bij het station wonen pleiten voor afschaffing van de stadsbussen onder het motto ‘als wij naar het station kunnen lopen, kunnen andere mensen dat ook wel.’ Daar doet uw betoog mij aan denken: U doet niet veel bijzonders doet met uw internet-verbinding, en omdat u dat niet doet hoeft de rest dat ook niet. Zo werkt dat niet hè.
Wij hebben zelf een 10Mbit verbinding en dat is echt te traag voor vandaag de dag: Als de PC staat te downloaden kun je TV kijken wel vergeten bijvoorbeeld. Voor iemand die zich met webdevelopment bezig houdt is het echt tergend, en ik hoop dat ook zsm een stabiele glasvezelverbinding te hebben.
Dank voor uw reactie Mitch,
Leuk gevonden dat stukje over Finkers, maar ik vrees dat u mijn artikel niet goed gelezen heeft. Gezien de idiote kosten van glasvezelaanleg pleit ik voor een goedkopere oplossing. Dat is via ADSL. Daarvoor moet de bestaande telefoonlijn in stukken worden geknipt en voorzien van extra wijkcentrales.
Vraag me af wat u wel niet allemaal aan downloaden bent dat het tv-kijken bij een 10Mbit verbinding daar onder te lijden heeft. Klinkt als films. Is dat niet illegaal?
Als de bandbreedte het probleem is, zul je prioriteiten moeten stellen, bijv. tv via de schotel.
Hetzelfde geldt voor website-ontwikkeling. Zoveel mogelijk lokaal ontwikkelen via bijv. XAMPP en daarna pas uploaden en optimaliseren.
Goed artikel! Ik ben zeker geen tegenstander van glasvezel maar ik denk dat er te weinig naar alternatieven word gekeken. Daarnaast is glasvezel onnodig de hemel in geprezen vanwege de pluspunten maar het is inderdaad de vraag of de meeste mensen deze hoge snelheden echt nodig heeft.
Ik moet me aansluiten bij de kritiek op dit stuk van de reactie hierboven. U hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Kort door de bocht zijn er twee grote netwerken in Nederland. Het ene netwerk beslaat bijna heel Nederland en is het aloude kopernetwerk van KPN. Het tweede netwerk is het kabelnetwerk. Dat is eigenlijk niet een netwerk, maar een heel groot netwerk (van Ziggo) en een aantal kleintjes. Dit netwerk is voor een groot deel al lang verglaasd. In zoverre is uw oplossing dus een doordruk van de oplossing die Ziggo en zijn concurrenten al lang hebben betaald. En die machtige lobby zal geen cent toestaan die via welke U-bocht constructie dan ook in het koper wordt gestoken. Het is diezelfde lobby die ook al jaren concurrentie op het glas tegenhoudt. KPN moet verplicht overigens het koper openstellen, maar is dat op glas niet verplicht! Wat u feitelijk wilt, is twee monopolies in het zadel helpen, die elkaar als concurrent zien, en daardoor er mee wegkomen. Daar overheidsgeld voor gebruiken, en uiteindelijk de markt muurvast zetten, kan ook voor de BOB niet de bedoeling zijn, lijkt me, want niet in het voordeel van uw leden. Uw verhaal over het kopernetwerk is verder nogal ernaast. Als je op 6 kilometer van de centrale woont, en je maakt daar 3 stukjes van 2 kilometer van, met een aantal van de wijkkasten ertussen, is het totaal nog steeds 6 kilometer. De wijkkasten kunnen het signaal maar minimaal verbeteren. Er treedt nog steeds heel veel verlies op. De enige oplossing is een volledig glasvezelnetwerk. Door zover mogelijk het complete netwerk te verglazen, kun je hogere snelheden brengen over langere afstanden. Draadloos is voor een deel wel een oplossing, maar de problemen die er nu al zijn in het grensgebied, en de weerstand die er nog steeds is tegen de benodigde apparatuur, maken dit nog steeds een niet onomstreden oplossing.
Het artikel doet me denken aan de klok en de klepel. Er zijn ook gezinnen met 7 personen, niet enkel 2. Waarvan de meeste kinderen studeren en online moeten werken. Die wonen op meer dan 5 kilometer van de centrale. Die al hebben gepraat met KPN, met Ziggo, met Reggefiber, met CIF, en noem ze maar op. Die al lang een duur 4G abonnement hebben via een mast op nog geen kilometer afstand. Maar helaas klappert die 4G verbinding iedere dag. En heeft een datalimiet. Gezinnen die geen televisie kijken via internet omdat dat niet lukt. Gewoon via de schotel dus. Gezinnen die nog gewoon bellen via koper. En een extra ADSL abonnement hebben om in het geval 4G op is toch te kunnen internetbankieren. Die graag de extra kosten van de glasvezel zelf betalen. Die prioriteiten stellen en roosters maken wie wanneer het internet mag gebruiken. Die zich mateloos irriteren aan betweters die zichzelf vanuit hun ivoren toren als oplosser van andermans problemen manifesteren. Maar die werkelijk niet weten waar ze het over hebben. KPN en investeren? In glasvezel? Lees het nieuws eens!
Als je als belastingbetaler tijd over hebt, doe dan eens wat meer onderzoek dan enkel een paar websites citeren. Ga eens praten met gezinnen die al jaren aanmodderen. Van harte welkom op ons adres in het buitengebied.
Excuseer mij voor mijn taalgebruik, maar onder welke steen komt u vandaan gekropen?
Ik heb het geluk dat ik niet zo ver van een wijkcentrale af woon, maar 1400 meter ofzo. Dus ik haal dus wel een vette 12mb nog, ondanks dat die koperen kabel zo oud als metusalem is.
Maar goed… ik kijk graag tv en hiervoor heb ik een Netflix abonnement, want de pulp op de “normale” televisie vind ik maar niets en wat en wanneer ik wil kijken bepaal ik zelf. HD : ongeveer 4 Mbit Ultra HD bij Netflix : 25 Mbit. Dat doe ik dus maar niet, maar mijn nieuwe UHD Samsung tv moet dat dus wel prachtig kunnen weergeven.
Mijn kinderen “moeten” ook nog YouTube kunnen kijken op 1080p á 6 Mbit, maar dan wel maar 1 tegelijk, anders krijgen we ruzie thuis.
Mijn andere zoon is niet zo van YouTube, die gamed liever en is de nieuwste COD aan het binnenharken via steam á 16 gig.
Van de 2 Mbit bandbreedte die ik dan nog over heb kan hij dat wel redden binnen de 20 uur.
Oh ja mij development tools mag ik alleen in de cloud gebruiken van mijn bedrijf waar ik werk, dus lokaal ontwikkelen zit er niet in.
En mijn vrouw maar klagen dat de site van de wehkamp zo traag is.
Dan heb ik het nog niet over dat ik graag met mijn dochter Skype die op stage is in het buitenland. Laat staan dat ik de filmpjes doe ze op onze iCloud heeft gezet op hetzelfde moment kan streamen. Over mijn eigen fotosync nog niet eens gesproken. Uploaden met adsl is überhaupt een drama. Vanwege de verouderde techniek zal dit altijd zo blijven.
Uw stuk vind ik dan ook wat kort door de bocht.
Bandbreedte en dataverbruik nemen alleen maar toe. Het is belangrijk dat ook de buitengebieden aangesloten worden.
Niet met verouderde langzame techniek, maar met nieuwe technologie. Uw auto is toch ook geen stoommachine meer?
Dank voor uw uitgebreide reactie Jan.
Wanneer een lange kabel in stukken wordt geknipt en er wijkcentrales worden tussengeplaatst, moeten deze uiteraard wel via glasvezel met de hoofdcentrale worden verbonden. Anders heeft het geen zin.
Dat is dus precies de klok en de klepel waar ik het over had. Die wijkkasten zullen ook geplaatst worden in een netwerk dat door de gemeente zal worden aangelegd, als het zover komt. De kosten zullen niet navenant lager zijn als KPN erbij ingeschakeld wordt. Want ook in de huidige wijkkasten van de KPN dienen aanpassingen te worden gedaan voor glasvezel. Daarvoor is er ook geld nodig, en wil je dat ook laten betalen door de gemeente? Dan blijft alleen de zeggenschap over. Dat loopt op dit moment ook al slecht af bij Reggefiber, waarbij KPN als overnemende partij de investeringen nu massaal stopzet, en het laat doodbloeden. Denk ook eens aan de investeringen die gemeenten hebben gedaan in de kabelnetwerken. Die werden uiteindelijk voor een appel en een ei opgekocht eerst door de energiemaatschappijen, en zijn nu zelfstandig verworden tot kabelreus Ziggo, die via zijn eigen lobby in Den Haag alle gemeenten en het rijk alle zeggenschap weten te ontzeggen. En ondertussen zit de consument in de kou. Iemand moet het doen en blijkbaar ben je er ergens wel mee eens dat de overheid ingrijpt, maar probeer je wel onder de rekening uit te komen….
Beste Jan,
Voor het plaatsen van de wijkkasten zou KPN eenmalig een vergoeding krijgen. Zie het als een investeringspremie. Die kasten blijven KPN-eigendom. Dat kost nog steeds een fractie t.o.v. huis-aan-huis glas aanleggen. Met beheer heb je als gebruiker niks te maken. Dat gaat net als bij de huidige ADSL-abonnementen. Daar kies je een provider en van wie de infrastructuur is, boeit niet.
Er wordt wel steeds wel erg stellig beweerd dat glasvezel onzin is en steeds internetbankieren erbij als voorbeeld gebruikt wordt. We leven inmiddels in 2020 en 5G is nog nergens the vinden. En als je wist wat 5G uberhaupt inhield. dan wist je dat dit nog veel grotere investeringen nodig heeft omdat 5G alleen over relatief korte afstanden kan zenden. Dus in elke straat zenders nodig die trouwens op glasvezel aangesloten moeten worden om de snelheden van 10GBit te halen. Bovendien verschijnen ook steeds meer artikelen dat buitengebieden eerder glas hebben dan steden (want veel makkelijker aan te leggen).
Waar je wel gelijk in hebt is die dubieuze coorporatie die dit zou moeten faciliteren belabberd werk levert. Kijk naar drenthe en de sucessvolle coorporaties die daar glas aanleggen. Ga even buurten zou ik zeggen.
Glas is de toekomst, daar twijfelt helemaal niemand aan.
ik blijf me verbazen over de gemeente Oldambt en de Glasdraad-glasvezel die nu (2023) wordt uitgerold. Misschien is er iemand die mij kan vertellen wat de kabel van Ziggo er mee te maken heeft en hoeveel je moet betalen voor je aansluiting bij Glasdraad. Is dat om de concurrent Ziggo te dwarsbomen? Want hier in Nieuwolda betaal je, mits deze Ziggo-kabel er ligt, 300 euro voor je aansluiting. Waar deze niet ligt, is het 2400 euro zoals in het buitengebied.
Menige agrariër of ondernemer die ver van de openbare weg woont, betaalt dus 2400 euro. Net als de burger zonder bedrijf.
Nu komt het volgende om de hoek kijken. Deze ondernemers cq agrariërs krijgen eerst de 21 procent BTW terug. Daarna schrijven ze over een x tal jaren de restgelden af voor hun bedrijf. Eigenlijk krijgen ze het dus gratis aangelegd waar de burger er diep voor in de buidel moet tasten.
Glasdraad heeft niks met subsidies, dat snap ik wel. Hadden ze die wel gekregen van de gemeente of de provincie, dan hadden die er wat over te zeggen gehad. Nu dus niet.
P.S. De belastingbetaler betaalt nu de rekening van deze hele Glasdraad-organisatie voor deze ondernemers cq agrariërs.
Je kunt toch niet zeggen, dat dit onrecht is naar de burger toe. Nee prima geregeld toch zo.