Dat de gemeente Winschoten/Oldambt weinig op heeft met oude gebouwen is het intrappen van een open deur. Eén zo’n voorbeeld is de oude OZMI melkfabriek op de hoek Grachtstraat/Stationsweg. Ruim 125 jaar heeft de fabriek het volgehouden, maar uiteindelijke kon in 2008 de sloper z’n gang gaan. Op het terrein van 1,7 ha zouden woningen gebouwd worden.
In juli 2007 sloot de gemeente Winschoten een overeenkomst met CREDO ontwikkelingsmaatschappij b.v. Deze overeenkomst hield in dat CREDO het terrein koopt (inclusief infrastructuur en schoorsteenpijp), de bodem saneert en de kosten voor het bouw- en woonrijp maken voor zijn rekening neemt. Ook de restauratie van de schoorsteenpijp valt daaronder. CREDO zou geld verdienen met de verkoop van kavels. Wanneer alle kavels verkocht waren, nam de gemeente het beheer en onderhoud weer op zich.
Aangezien CREDO geen geld had om het terrein te kopen, heeft de gemeente Winschoten het bedrijf een lening verstrekt van ruim 1 miljoen euro. De lening zou worden afbetaald met de verkoop van de kavels.
De eerste 2 jaar ging dat goed en werd ruim 500.000 euro afgelost. Vervolgens duurde het 6 jaar voordat het restant werd afgelost.
De gemeente heeft hier wel heel veel mazzel gehad. Als het fout was gelopen, was zij (de gemeente) geld en kavels kwijt geweest. In 2010 vermoedde de gemeente (inmiddels door de herindeling Oldambt) al dat het wel eens niet goed zou kunnen komen en werd 600.000 euro gereserveerd om het tekort te dekken (bron: jaarverslag 2010, pagina 51).
Waarom destijds voor zo’n domme constructie is gekozen, is mij een raadsel. CREDO hoefde alleen maar kavels te verkopen. Dat had ook prima via lokale makelaars gekund. (Wat uiteindelijk ook gebeurd is.)
Inmiddels zijn vrijwel alle kavels verkocht, maar heeft het de gemeente toch nog 600.000 euro verlies opgeleverd. Afspraak was ook dat Credo de schoorsteen zou renoveren. Is niks van terechtgekomen. Uiteindelijk is dat in augustus 2017 gebeurd op kosten van de belastingbetaler (60.000 euro).
De vaste koopprijs voor het totale terrein was ook niet echt handig. Kavelprijzen liggen niet altijd vast. Afhankelijk van vraag/aanbod kan dat fluctueren.
Het college van de gemeente Winschoten bestond destijds (1998) uit burgemeester Vlietstra en de wethouders Dineke van den Bergh (PvdA), Hans Klopstra (PvdA) en verantwoordelijke wethouder Harry Jansema (VVD).